sakarya haberlerikarasu haberlerikarasu hamle gazetesikarasu hava durumu
DOLAR
34,0767
EURO
38,0905
ALTIN
2.841,55
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya
Yağmurlu
22°C
Sakarya
22°C
Yağmurlu
Cumartesi Yağmurlu
23°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Açık
28°C

FINDIK ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA

FINDIK ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA
28.07.2021 12:42
0
A+
A-

Fındığın durumunu gazetemize değerlendiren Karasu İyi Parti İlçe Başkanı Hasan Sarıoğlu fındığın 30 TL olmasını bekliyorum dedi. Ziraat Mühendisi Umut Uysal Fındık ilaçlama ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Fındık fiyatı beklentisini açıklayan Hasan Sarıoğlu; “Fındığın yüzde 70’i yurtdışına satılan bir ürün dövizi baz alırsak fındığın 30 TL olması gerekli. Böyle olması hem vatandaşı hem üreticiyi hem de fındık üretimi yapan yerlerde esnafı rahatlatır. Türkiye ekonomisine de ciddi bir yarar sağlar” dedi. Fındık üreticisinin zor durumda olduğunu girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu da ekleyen Hasan Sarıoğlu, “Toprak mahsulleri ofisinin bu ayın sonunda mutlaka fiyatı açıklaması gerekiyor çünkü eylül sonunda fındık 40 lira olsa bile ihtiyacı olanlar fındığını satmış oluyor bu durumda yükselen fiyat çok da bir işe yaramıyor.” dedi.

TARIM İLACI FİYATLARI ÇOK YÜKSEK

Fındık ilaçlama ile ilgili konuşan Ziraat Mühendisi Umut Uysal; “Fındık üreticisi fındık kurdu ya da fındık yeşil kokarcası dediğimiz son zamanlarda hem Karasu’muzda hem de diğer bölgelerde bizim epidemi olarak adlandırdığımız salgın olan Amerikan beyaz kelebeğiyle mücadele etmeye çalışıyor. Bu yıl üreticimiz zorlandı. Üreticilerimizin kullandığı tarımsal girdilerden bir tanesi de tarım ilacı, fiyatlar ciddi oranda yüksek ve artmaya da devam ediyor. Bu nedenle çoğu üretici ilaçlama yaparken ikili ya da üçlü dönemde yapacağı ilaçlamayı bir seferde daha uygun maliyetli bir şekilde yapmaya başladı. Üretici mücadele ederken iki veya üç kez yapması gereken ilaçlamayı tarımsal girdilerin yükselmesinden dolayı bir sefer yaparak fındığını hastalığa kaptırmadan toplamaya çalışmakta. Girdi maliyetleri çok yüksek 2021 yılı hasadını değerlendirecek olursak çiftçimizin iklimsel bir dezavantajlıda oldu havalar yağışlı gitti bu nedenle ilaçlamalar diğer yıllara göre az oldu diyebiliriz” dedi.

İLAÇLARIN DOĞAYA CİDDİ BİR ZARARI VAR

Atıklarla ilgili düşüncelerini söyleyen Sarıoğlu; “Biz fabrikanın sponsorluğunda bazı yerlere ilaç atık konteynırları koyduk. Çünkü ilaç adı altında bir zehir atıyoruz ve bu atıkların doğaya ciddi anlamda zararı var yani belediyenin bu anlamda bir çalışma yapmasını tarımsal ilaç atıklarının belirli yerlerde toplanmasını ve bunun denetiminin yapılmasını istiyoruz daha ileriki zamanlarda bunun çevremize  daha çok zarara vereceğine inandığımız için ve bunu bildiğimiz için biz elimizden geleni bireysel olarak yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz ama bu anlamda Karasu belediyesinin mutlaka kimyasal atık konteynırlarını bazı mahallelerin belirli yerlere koyması gerekli hatta ilaç hazırlama yerlerinin yapılması ve bunun denetiminin de artırılmasını talep ediyoruz” dedi.  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.