TEHLİKE ÇANLARI
Yaşadığımız coğrafya bir çok doğal afetlere maruz kalma risk yüksekliği ile karşı karşıya.
Sürekli şiddeti yüksek depremler, seller ve doğa olayları coğrafyamızdan eksik olmuyor ve olmayacağa da benzer.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğitkatıldığı bir TV proğramında; kuraklık konusunda ciddi uyarılarda bulundu. Dünyadaki kullanılabilir su kaynaklarının azaldığını ifade eden Yiğit, “Dünyadaki tüm suyu 4 litrelik bir kaba koyabilseydik bunun sadece bir kaşığını kullanabilirdik” dedi.
Sakarya’da son dönemin en kurak yıllarından birini yaşıyoruz. Şehrimize zaman zaman kar yağsa da bu kar şehir merkezinde 1 gün bile durmadan eridi. Uzmanlar yüksek kesimlerde gördüğümüz karlar ise yeterince etkili olmadığını söylüyor.
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi kuraklığın en büyük belirtilerinden. Bu kış şehrimizde alışık olduğumuz bol yağmurları da göremedik. Hal böyleyken uzmanların açıklamaları ciddi sorunlar ile karşılaşmamız içten bile değildir diyorlar.
Uzmanlar su rezervlerinin yetersizliğini dillendirip duruyor.
Biz ise bu uyarılara kulak asmıyor har vurup harman savuruyoruz.
Yağan yağmur yeterli olmuyor, toprak suyu tutmuyor, yağmur toplanması ve yağmasını sağlayacak ormanları bir bir yok edip beton yığınına çeviriyoruz.
Nihayetinde gün sonu kendim ettim kendim buldum diyeceğiz.
Başımıza bunca felaket geliyor ve ders çıkarmak yerine, üzerinden belli bir süre geçtiğinde unutup normalleşiyoruz, yaşadığımız depremler gibi.
Bilimsel yaklaşımlar yerine kaderci yaklaşımlar bizlere zor günler yaşamaya yöneltir.
Tedbir almadan yaşamayı bir an önce bırakıp bilim ışığında doğruları yapma zamanı geldi ve geçiyor.
Gelecek için düşüncelerini aktaran Yiğit, “Çok pembe bir tablo çizemeyeceğim. Dünyadaki bütün dengeleri alt üst etmiş durumdayız. Yanlış kullanımlarla ve aşırı tüketimle bütün kaynaklar hiç tükenmeyecekmiş gibi davranarak devam ettiğimiz için ciddi problemler yaşıyoruz” diyor.
Problemleri yaşamadan önce gerekli tedbirleri alma kültürünü yakalayıp gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak için üzerimize düşeni yapmalıyız artık.
Felaketin ayak izleri varlığını her alanda hissettiriyor, görebilene.