sakarya haberlerikarasu haberlerikarasu hamle gazetesikarasu hava durumu
DOLAR
35,4877
EURO
36,2888
ALTIN
3.036,08
BIST
9.733,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya
Hafif Yağmurlu
7°C
Sakarya
7°C
Hafif Yağmurlu
Salı Yağmurlu
8°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
8°C
Perşembe Az Bulutlu
9°C
Cuma Çok Bulutlu
8°C

ŞÖNİM Müdürü Yadigâr Ekerbiçer Olaylara 3 Dakika İçinde Müdahale Edildiğini Açıkladı..

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Sakarya Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Yadigâr Ekerbiçer kadına şiddet olayları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ŞÖNİM Müdürü Yadigâr Ekerbiçer Olaylara 3 Dakika İçinde Müdahale Edildiğini Açıkladı..
25.11.2022 11:43
0
A+
A-

ARANMASI GEREKEN TELEFONLAR

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde ŞÖNİM Müdürü Yadigâr Ekerbiçer ile merkezin çalışmalarını konuştuk. Merkez hakkında bilgiler veren Ekerbiçer,  şiddet gören kadınların vakit kaybetmeden ilgili kurumlarla irtibata geçmesi gerektiğini anlattı. Ekerbiçer, “Kadınlarımız şiddet gördüğü zaman 183, 155, 156 nolu hatlar ve merkezimize ait telefon numarası (264 270 10 35) üzerinden bize ulaşabilirler. Şiddet olayı bildirilir bildirilmez kolluk görevlileri duruma müdahale ediyor. Devamında mağdur kadınlara ‘Aile İçi Şiddet Formu’ dolduruluyor. Kişi ŞÖNİM’e gelmemişse dahi şiddet formunu Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sisteminden (UYAP) sistematik olarak çekiyoruz. Formlar geldiğinde Sakarya’da kaç kadınımızın şiddet gördüğünü tespit ediyoruz. Bu veriler 6284 sistemi üzerinden düzenli olarak bakanlığa gönderiliyor” dedi.

“DİĞER İLLERE ÖRNEK OLDUK”

Sakarya Şiddet Önleme Merkezi’nin 2016 yılında açıldığını belirten Ekerbiçer, “Şu anda bize bağlı olan iki tane kadın konuk evimiz var. Sakarya olarak işe çok kapsamlı olarak giriştik. Bu süreç kolay olmadı, baya bir zamanımızı aldı. Çok güçlü bir ekiple alt yapımızı hazırladık. Kadına şiddetle mücadele kapsamında bir Koordinasyon Kurulu kurduk. Alana çok hızlı girdik, 16 ilçeye yöneldik. Oralarda kurullar kurduk. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli olarak çalıştık. Diğer illere de örnek olduk. Diğer illerden bize sürekli geri dönüşler oldu. ‘Nasıl yapıyorsunuz, nasıl kuruldunuz, nasıl böyle güzel gidiyorsunuz?’ diye soruyorlar. Diğer kuruluşlarla çok güzel bir koordinasyonumuz var. Herkes taşın altına elini koydu.  Bu sayede ilimizdeki şiddet olaylarını ciddi oranda azalttık” diye konuştu.

ANINDA MÜDAHALE

Bir şiddet olayı olduğunda olay yerine çok çabuk ulaşabildiklerini dile getiren Yadigar Ekerbiçer, “Şiddetle ilgili telefonlar bize, İl Sağlık Müdürlüğüne ve Emniyet Müdürlüğü’ne geliyor. Yüksek can güvenliği içeriyorsa hemen emniyete düşüyor, ardından bize geliyor. Kadına şiddet olayı olduğu zaman Emniyet Müdürlüğü’ndeki ilgili ekiplerimiz 3 dakikayı geçirmeden müdahale ediyor” şeklinde konuştu.

EĞİTİM DESTEĞİ

Verdikleri eğitimlerden bahseden Ekerbiçer, “Özellikle emniyet birimlerimize şiddet mağdurları ve şiddet uygulayanlarla görüşme teknikleri  hakkında eğitimler veriyoruz. Şiddet mağduru olan kişilerin öncelikle ilk başvurduğu kişiler polis oluyor. Dolayısıyla buradaki personelin yaklaşımı çok önemli. Emniyet personeli nasıl görüşeceğine dair eğitimler alıyorlar. Bunun dışında ilimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarına, askeriye ve talepte bulunan STK’lara eğitimler veriyoruz. Eğitimlerimiz, kadına yönelik şiddetle mücadeleye önemli katkı sunuyor”  ifadelerine yer verdi.

ELEKTRONİK KELEPÇE

Kadına yönelik şiddetle mücadelede Sakarya’da çok güzel bir farkındalık oluşturduklarını ifade eden ŞÖNİM Müdürü Ekerbiçer, “Herkes taşın altına elini koyuyor. Acil bir müdahale ya da bilgi gerekiyorsa anında ilgili yerlere ulaşabiliyoruz. Buda bizim sürecimizi hızlandırıyor. Savcılık ‘Direk bizi arayabilirsiniz’ diyor. Sakarya olarak Elektronik kelepçe konusunda pilot illerdeniz. Elektronik kelepçe oranımız biraz yüksek ama nüfusa göre endekslediğimiz zaman normal bir rakam. Elektronik kelepçe kadınları koruma noktasında bizim için çok güzel bir uygulama. Önleyici ve koruyucu önlemler yetmediği taktirde elektronik kelepçeye baş vuruyoruz. Buda kadınlarımızı koruma açısından çok önemli bir uygulama” ifadelerini kullandı.

KİMLİK DEĞİŞİKLİĞİ

Elektronik kelepçenin yetmediği yerde kimlik değişikliğine gidiyoruz diyen Ekerbiçer, “Kimlik değişimi sayesinde birçok kadımızın hayata yeniden başlamasını sağladık. Daha yeni töre cinayetinden kaçan birinin kimliğini değiştirdik ve hayata tekrar başlamasını ve sosyal hayata dönmesini sağladık. Bizim iki tane konuk evimiz var. İnşallah Adapazarı Belediyesi’nin projesi olan üçüncü konuk evimizi de açacağız. Bekliyoruz. O da geldiği zaman sürecimiz daha da hızlı olacak. Dört elle, beş elle sarılmış olacağız. Daha da çözüm odaklı olacağız” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.