SUBÜ’de 3. Geleneksel Turizmde İstihdam ve Kariyer Günü etkinliği gerçekleştirildi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Kariyer Planlama ve İnsan Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARMER) koordinatörlüğünde ve Sakarya Turizm Mezunları ve Mensupları Derneği (SATUMED) iş birliği ile 3. Geleneksel Turizmde İstihdam ve Kariyer Günü etkinliği düzenlendi. SUBÜ Turizm Fakültesi’ndeki etkinlikte turizm sektörünün önde gelen firmalarının temsilcileri öğrencilerle buluşarak kariyer imkânları ile ilgili bilgiler verdi. Etkinlik kapsamında Doç. Dr. Serkan Şengül moderatörlüğünde Turizm’de Kariyer Geliştirme Paneli gerçekleştirildi. Panelde Hilton İstanbul Maslak Eğitim Müdürü İlmi Yavuz, Swissotel İstanbul The Bosphorus Yiyecek İçecek Direktörü Gürkan Aziz Yelkenci, İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Çeliktaş ve Serdivan Sahne Sanatları’ndan eğitimci ve işletmeci Burak Kaya öğrencilere sektör ile ilgili deneyimlerini aktararak tavsiyelerde bulundu. Etkinliğe SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naci Çağlar, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
İnsan turizmin en önemli girdisi
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan SUBÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Türkay, “Turizm emek yoğun bir sektör. Yani sektördeki nitelik aslında insan niteliğine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bakıldığında hizmet işletmelerinin teknolojiyle ilgisi zayıf görülür ama gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmalar turizm çatısı altındaki en kurumsal ve büyük yapılar olan 5 yıldız otel işletmelerinin yoğun bir şekilde teknoloji satın aldıklarını gösteriyor. Burada ‘teknolojinin daha yoğun bir şekilde kullanılması turizm sektörünü emek yoğun olmaktan çıkarır mı?’ sorusu akla geliyor. Otomasyon boyutundaki teknolojilerin emeği kısmen devre dışı bıraktığını söyleyebiliriz. Ancak teknoloji yeni iş modelleri ve iş kalıpları üreterek yeni tüketim şekillerini ortaya çıkarıyor. Böylelikle yeni insanlara ve yeni emeğe ihtiyaç ortaya çıkıyor. Teknolojik gelişme ortamında bile insan turizmin en önemli girdisi. Sektör bizden hep nitelikli ve işe yerleştirildiğinde saat gibi tıkır tıkır çalışacak insan kaynağı yetiştirmemizi bekliyor. Biz de uygulama imkânlarını artırarak bunu sağlama çabasındayız. Daha okurken sektörle buluşmalarını sağlamak bunun en önemli parçalarından. Akademisyenlerimizden de bu dirsek temasıyla proje geliştirmesi isteniyor. Bu kariyer günü etkinliğinin sektörün beklentileri bağlamında hem öğrencilerimiz hem de akademisyenlerimiz için fayda üreteceğine inanıyorum” diye konuştu.
40’a yakın firma stant açtı
‘Bilgiyi beceriyle bütünleştiriyoruz’ mottosunun arka planında iş dünyasıyla kurulan temasların da olduğunu anlatan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “İş dünyası çalıştıracak insan bulamadığını, öğrenciler çalışacak iş bulamadıklarını, hocalarımız da mezun ettikleri öğrencilerin iş bulamadığını söylüyorlardı. Biz taşları yerine oturtarak iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldik ve yoğun çalışmalar neticesinde bu işe birlikte çözüm üretebileceğimizi ortaya koyduk. Sonuçta birlikte güçlü olacağımız düşüncesinden yola çıkarak müfredatlarımızı iş dünyasının talepleri doğrultusunda yeniledik. Öğrencilerimizi de uygulama yönleri güçlü olarak yetiştirebilmek için tam zamanlı olarak iş dünyasına gönderme kararı aldık. Bu Türkiye’de bir model oldu. Tabii ki bunu 10 yıl önce başladığımız yerde bırakmamamız gerekiyor. İşte bugün olduğu gibi iş dünyasıyla kurduğumuz sıkı temaslar +1 Eğitim Modeli’nin gelişimine ve ihtiyaçlar doğrultusunda kendisini sürekli güncellemesine olanak sağlıyor. Artık ihtiyaçlar daha inovatif düşünen, iletişim becerisine ve ekip ruhuna sahip çalışanlara yöneldi. Öğrencilerimiz ve onların geleceğinin planlanması bizim için oldukça kıymetli. Bu kariyer günü etkinliğinde 40’a yakın firmanın stant açıyor olması onlar için ciddi bir fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.